Kennis werd mijn houvast

| 2 reacties

Thomas, 60 jaar, consultant

“Praten over me veilig voelen is een gevoelig onderwerp voor me. Ik heb een vader gehad met twee gezichten: hij was heel lief en aardig, maar kon op een volgend moment ineens heel agressief worden. Hij sloeg me niet, maar zijn gedrag werd agressief. Voor mij als kind is het heel bedreigend geweest om zo’n grote man zich zo te zien en horen uiten. Er was steeds een acute dreiging van die omslag in gedrag.

Ter bescherming tegen die agressie heeft mijn moeder me op mijn 11e naar het internaat gebracht. De jaren met mijn vader hadden me verlegen, teruggetrokken en murw gemaakt. Ik had gedachten over hoe het zou zijn als ik er niet meer was. Als schooladvies had mijn moeder meegekregen dat er waarschijnlijk niets van mij terecht zou komen. Maar op het internaat bloeide ik helemaal op. Ik kon weer ademhalen en me gaan ontplooien. Opeens was ik de beste van de klas. Toen ik me bewust werd dat ik wél intelligent was besloot ik te gaan studeren. Dat ben ik mijn hele leven blijven doen. Een heel CV vol. Kennis werd mijn houvast.

Ik zoek veiligheid door types die in gedrag of energie op mijn vader lijken te vermijden. Om in te schatten of ik veilig ben filter ik altijd automatisch mijn omgeving en de personen die ik ontmoet. Wanneer vermijden van deze types niet lukt ga ik me gedeisd houden. Alles om zo snel mogelijk uit het contact te zijn. Als ik daar geen controle over kan hebben, neemt een gevoel van onveiligheid en onzekerheid bezit van me.

Om mijn paniekaanvallen te vermijden heb ik 20 jaar medicatie gebruikt. Wanneer ik wel geconfronteerd werd met mensen die dezelfde energie als mijn vader hebben, kon ik van het ene op het andere moment volledig in paniek raken. Dat gebeurde zeer geregeld. De huisarts adviseerde me medicatie om die heftige emoties af te vlakken. Dat hielp.

Soms confronteren gebeurtenissen of ontmoetingen in mijn dagelijks leven mij onverwacht met de dreigende situaties uit mijn jeugdjaren. Een voorbeeld daarvan is dat ik naar een open dag van de zeezeilschool geweest ben. Een geweldige dag met mensen met dezelfde passie voor zeilen en de zee. De nacht na de open dag kon ik niet slapen. Ik was onrustig, lag te draaien en begreep niet waarom. Ineens in een flits wist ik het: het kwam door de herinnering aan het varen met mijn vader. Als kinderen gingen we vroeger met onze vader mee varen. Hoe gek ik ook was op het water, met mijn vader erbij was de boot een soort gevangenis. Wanneer hij in één van zijn woede-uitbarstingen terecht kwam kon ik nergens heen. Dat gevoel van opgesloten zijn en me onveilig voelen op die paar m2 vlogen me in de nacht ineens weer aan. Ik dacht dat ik het kwijt was maar ineens waren de oude gevoelens weer helemaal terug. Mijn gedachten gingen met me op de loop……stel dat er iemand zoals mijn vader op de boot zit als ik ga zeezeilen.

In mijn werkleven heb ik minder in mijn echte kracht gestaan. Alle kennis die ik opgedaan heb door het voortdurende studeren heb ik wel gebruikt. Het was een houvast. Maar om niet geconfronteerd te worden met teveel dominantie aan de top van het bedrijfsleven heb ik niet alles uit mezelf gehaald. Om die dominantie te ontlopen heb ik veelal de rol van eminence grice genomen. Veilig achter de eerste man en niet op de voorgrond.

Het dominante en de extreme behoefte aan controle zoals mijn vader die etaleerde zit in de hele familietak van mijn vaders kant. Het controle-aspect en de dominantie heeft velen aan die kant van de familie aan de zakelijke top gebracht. Ik herken die capaciteiten ook in mezelf, maar al jong heb ik besloten niet die negatieve controle in te gaan zetten in mijn leven. De dominante, repressieve energie die er van uitgaat wilde ik niet.

Het liefst zou ik een andere achternaam willen hebben. De energie die bij de familienaam hoort voelt volledig besmet. Tot nu toe heb ik daar -de wens om mijn naam te veranderen- nog niets mee gedaan. Het is een proces om in mijn leven meer en meer de negatieve aspecten van de vaderlijke energielijn volledig los te laten. Met de innerlijke kracht die ik inmiddels verworven heb wil ik mijn positieve bijdrage aan de wereld doen.”

2 reacties

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Call Now Button