Oordelen zetten mensen zo op slot

| Geen reacties

Sabine, 55 jaar, ondernemer

“Mijn hele leven vond ik mezelf niet genoeg waard ten opzichte van anderen omdat ik introvert ben. Vaak ben ik stil in gezelschap. Dat levert nogal eens commentaar op of vragen als ‘gaat het wel goed met je?’. Vroeger op de HBO speelde dat al. Wanneer we in groepjes moesten werken kwamen er vaak verwijten dat ik te weinig inbreng had en te weinig deelnam aan de discussie. Waarschijnlijk is het zo geweest dat andere meiden veel extraverter waren dan ik, nadrukkelijker het woord en daarbij het voortouw namen. Dan voelde ik me overschreeuwd en liet makkelijk over me heen lopen. Altijd heb ik gedacht dat extrovert zijn beter was dan introvert zijn. Ik wilde en dacht dat ik ook zo moest zijn. Ik nam het mezelf heel erg kwalijk dat ik dat extroverte niet had en daardoor niet goed genoeg was.

Veilig voelen betekent voor mij heel duidelijk dat je kunt zijn wie je bent zonder mitsen en maren. Jezelf helemaal kunt laten zien. Bij mij is het heel merkbaar als ik me veilig voel: dan ga ik volop praten en durf ik mezelf te laten zien. Ik ben niet verlegen maar heb het nodig om de ruimte te krijgen, die neem ik niet vanzelf. Door deze introversie heb ik het gevoel een label opgeplakt te hebben gekregen van de maatschappij en daarmee niet voldoende waardering heb gekregen. Dat voelt als een oordeel en als onrecht.

Het gevoel van onrecht kwam ik opnieuw tegen in de schoolsystemen die niet pasten bij de manier waarop onze kinderen leren. Voor mij was het vroeger vanzelfsprekend om te gaan studeren. Een aantal van onze kinderen leren op een andere manier. Om hun kwaliteiten te ontplooien en optimaal te benutten hebben zij een ander soort leeromgeving nodig. De oordelen van de maatschappij over onze kinderen -waar ik in de zoektocht naar de juiste leeromgeving tegenaan gelopen ben- waren moeilijk om mee om te gaan. Het was een hele toer om onze kinderen zichzelf te kunnen laten zijn. Gelukkig hebben ze hun draai gevonden en gebruiken ze hun kwaliteiten volop.

Nu mijn huwelijk na 35 jaar is beëindigd omdat mijn man homoseksueel is, ervaar ik de oordelen van buitenstaanders helemaal sterk. Bij het aangaan van mijn huwelijk deed ik dat met de volle overtuiging om voor altijd bij deze man te blijven. Ik had duidelijke normen en waarden over het huwelijk. Eén daarvan is nog steeds dat als je de stap zet om te trouwen, dan doe je dat met de intentie om alles op te lossen wat er in een huwelijk voorvalt. Je zoekt samen naar oplossingen en zorgt dat je óveral uitkomt. Als dat niet lukt, heb je niet je best gedaan. Dat zou mij niet overkomen. Samen oud worden was het credo.

Mijn ex-man durft niet uit te komen voor zijn geaardheid. Bang dat de mensen hem niet meer zien voor wie hij is, maar alleen nog naar hem kunnen kijken als homo. Om hem te steunen besloten we de werkelijke reden voor de ontbinding van ons huwelijk niet met de buitenwereld te delen. Ik voel nu dat het label van ‘zomaar gescheiden vrouw’ opgeplakt is en daar oordelen over zijn. Eigenlijk wil ik van de daken schreeuwen dat ik niet zómaar mijn huwelijk heb opgegeven. Dat we niet uit elkaar gegroeid zijn, de koek op is, dat ik voor conflicten wegloop of het bijltje er zomaar bij neergooi. Dat is niet zo. We houden erg veel van elkaar, maar een huwelijk past daar niet meer bij. Het is een proces geweest om daar te komen.  Ik word niet gezien voor wie ik echt ben, want ik heb de intentie wél gehad om alles op te lossen. Maar homoseksualiteit is geen probleem en is niet iets dat een oplossing in het huwelijk kent.

Mijn eigen oordelen over hoe relaties moeten zijn ben ik aan het loslaten. Door de contacten en gesprekken die ik nu met anderen heb over relaties en de bijbehorende problemen is mijn blikveld verruimd. Oordelen zetten mensen zo op slot. Iedereen verdient ruimte. Zelf heb ik altijd veroordeling gevoeld over wie ik ben en dat voelt niet veilig. Het is mijn wens dat iedereen zichzelf kan zijn en zijn aandeel aan de wereld kan geven.”

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Call Now Button