anorexia en bingen

Tijdens mijn puberteit heb ik een eetstoornis ontwikkeld

| Geen reacties

Laila, 26 jaar, personal assistent

“Mijn ouders gingen uit elkaar toen ik 1 jaar was. Ik heb het mijn vader kwalijk genomen dat hij niet bij ons gezin was. Ik vergeleek het altijd met andere kinderen. Andere vaders woonden bij hun thuis, gingen naar ouderavonden, waren bij toneelstukjes, keken naar je rapport. Ik heb het heel erg gemist dat mijn vader niet op dagelijkse basis in mijn leven was. Het klopte niet. Mijn gedachte was: ‘ik zal het niet goed doen of niet goed genoeg zijn anders was hij er wel’. Dan moet je iets veranderen aan jezelf, anders zou iemand wel naar je omkijken.

Van kinds af aan heb ik me altijd geschaamd voor wie ik ben. Ik denk dat als ik mezelf ben dat het dan niet leuk genoeg, niet gezellig genoeg, niet normaal genoeg is. Als iemand me als kind plaagde of een grapje maakte, dan kwam er een enorm gevoel van schaamte over me heen. Ik wilde door de grond zakken en verdwijnen. Het maakte me alleen en eenzaam. Nog steeds durf ik niet tegen de wereld te zeggen wie ik ben en wat ik doe. Ik voel me raar en anders dan anderen.

Tijdens mijn puberteit heb ik een eetstoornis ontwikkelt. Om alle gevoelens die ik niet begreep te onderdrukken en verdoven. De trigger was dat mijn moeder en haar vriend uit elkaar gingen. Mijn moeder en ik hebben van de één op de andere dag het huis waar ik ben opgegroeid verlaten. Vlak daarna zijn de eerste gedachten over afvallen begonnen. Ik sportte en probeerde gezond te eten, maar leefde ook mijn school- en studentenleven. Toen ik eenmaal werkte wilde ik meer structuur pakken. Van relatief onschuldig ging het al snel naar een obsessie. Eet- en sportschema’s deden z’n intrede om alles goed op elkaar te laten aansluiten. Op Instagram zag ik de perfecte plaatjes; dat wilde ik ook. Een calorieëntracker op mijn telefoon maakte dat het heel hard ging met afvallen. Ik kreeg anorexia en de controle was ultiem. Ik manipuleerde mezelf zo dat ik oprecht geloofde dat ik goed bezig was. Nog nooit was ik zo trots op mezelf geweest als toen ik alles onder controle had. Ik was euforisch toen ik zo dun was. Ik had een prestatie geleverd en had dat zo goed gedaan. Iets wat heel moeilijk is heb ik gedaan. Het was mij gelukt. Anorexia ging over in bingen toen ik meer stress in mijn leven ging ervaren. De eetbuien deden z’n intrede. Heel veel eten om niet te hoeven voelen. Dat was het compleet tegenovergestelde van wat ik daarvoor kende. De eetbuien waren compleet mezelf verliezen. Dat gaf me zo’n gevoel van falen, naar de kern terug van het niet waard zijn. Het werd een vicieuze cirkel; van eetbuien naar complete controle. Er opende zich een wereld van strijd waarin alles of goed of slecht was. Als er een klein dingetje niet goed ging, dan was het niet meer perfect en at ik alles wat los en vast zat.

Op een moment besefte ik dat iets dat zoveel invloed heeft op mijn leven niet goed kan zijn. Het inzicht dat het niet alleen niet klopte, maar dat ik een ziekte heb heeft nog een tijd geduurd. In mijn hoofd en leven draait alles om het houden van controle via de eetstoornis. Werk en vrienden zijn eigenlijk bijzaak. De eetstoornis is zo’n groot onderdeel van mijn leven dat ik ook niet goed weet hoe ik moet functioneren als dat er niet is. Zonder controle. Van het anorexia deel ben ik inmiddels los. De leegte die mezelf zijn met zich meebrengt is nog erger dan de eetstoornis. Het gevoel dat ik zo stom ben dat ik daarom eenzaam en alleen ben. Dat gaat heel diep. Dat is nog te groots om de stoornis los te laten. Daar ben ik nog mee bezig.

Me veilig voelen betekent voor mij dat ik me niet zenuwachtig of gestrest voel over wie ik ben en helemaal mezelf durf te zijn. Dat ik op mezelf durf te vertrouwen. Het zou ook fijn zijn dat ik op zou kunnen opstaan en denken ik heb honger, wat zal ik eens eten, waar heb ik zin in. Dat ik veilig en ontspannen ben met eten.

Ik ben druk aan het oefenen met veel meer mezelf zijn door open en eerlijke antwoorden te geven over wie ik ben en wat ik doe. Via persoonlijke ontwikkeling, bewustwording en het leren luisteren naar mijn gevoeligheid ben ik goede stappen aan het maken en ben ik vol vertrouwen dat ik mezelf kan leren vertrouwen”.

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Call Now Button