Blijf zoeken naar de oorzaak van je klacht

| Geen reacties

Zoeken naar de oorzaak van je klachten is net als tuinieren. Soms leuk, soms komt het niet uit en soms moet de schop er rigoureus in voor nieuwe aanleg. Net als je tuin zijn je lichaam en de signalen die je daarvan krijgt om serieus te nemen. Het heeft je iets te vertellen. Het lijkt wel alsof het normaal is dat mensen heel veel voedingsallergieën hebben, slecht slapen, overgangsklachten hebben, depressief zijn of allerlei kleinere ongemakken hebben. Dat is niet normaal en niet nodig. En er is zeker wel wat aan te doen. Soms ligt het antwoord ook ergens in een hoek waar je het niet verwacht. Het kan een zoektocht zijn naar wat de oplossing voor jou is om van je klachten af te komen. Meestal is het heel erg de moeite waard om te blijven zoeken wat er blokkeert. Dat geeft zoveel ruimte om in vrijheid te leven.

Zie het als tuinieren: je begint met het grove werk, takken van bomen en struiken wegknippen, het betere snoeiwerk. Daarna over naar de wat kleinere planten. Hoe meer je van dat grovere werk weghaalt, hoe meer je ziet wat daar onder allemaal nog staat en groeit in de schaduw. Als je dat spul weghaalt dan zie je pas hoe de grond eronder uitziet en wat daar krioelt, beweegt en leeft. Meestal noemen we het onkruid en ongedierte en willen we het weg hebben. Maar dat onkruid en ongedierte heeft wel een functie en houdt het milieu dat er is intact. De tuin onderhouden is een hele klus als je het goed wilt doen en vraagt geregeld aandacht. Omspitten en bemesten helpen om gezonde ondergrond te houden. Als we helemaal niet bezig willen zijn met wat er groeit en bloeit, gooien we de tuin dicht met stenen en beton. Een soort ‘opgeruimd staat netjes’ …….. niet goed voor de natuur, niet goed voor jou. Groeien en bloeien levert iets op, namelijk: vrij uit leven. Zo is het ook met jou en je gezondheid.

Om als voorbeeld de darmen te nemen (maar je kunt hier alles invullen waar je last van hebt). Als je last hebt van je darmen dan ga je eerst grofweg te werk en gaat uitzoeken op hoofdlijnen waar je eventueel niet tegen kunt; moet er glutenvrij gegeten worden, zuivelvrij misschien, koolhydraten weglaten? Je probeert rechts en links iets uit, een dieet helpt misschien. Je raadpleegt de huisarts en vaak kan er een darmonderzoek plaatsvinden. Heel goed, om alle ongewenste zaken uit te sluiten. Maar dan is het uitgesloten, en dan? Vaak loopt het spoor dan dood en doe je je best om zo min mogelijk prikkels aan je darmen te geven. Hier begint jouw persoonlijke weg en zoektocht of er een andere oorzaak dan voeding aan je klachten ten grondslag ligt. Het grovere tuinwerk is gedaan, de wat kleinere planten zijn aan de beurt en het onkruid wacht ook op je. Is het milieu waarin de planten groeien van de juiste samenstelling? Niet echt fijn om dat te onderzoeken. Je moet gehurkt of op de grond zitten om erbij te kunnen. Daar krijg je pijn aan je benen en/of rug van en moet steeds verzitten. Maar als je niet doorzet, komt de tuin ook niet op orde. Koffiepauzes zijn fijn om op adem te komen en even wat anders te doen. En als je de moed weer bij elkaar heb geraapt kan je er weer tegenaan en bent bereid verder te zoeken naar de manier waarop jij je kan voelen zoals je je wilt voelen.

Soms vind je die door een paar bomen bij te snoeien, soms moet je daarvoor met wat kleiner gereedschap en wat meer aandacht mee bezig zijn. Gelukkig is het ook niet het hele jaar rond tuinseizoen en kun je de teugels ook af en toe laten vieren in je zoektocht. Overal is een tijd voor. Je persoonlijke groei -want dat is werken aan je gezondheid- kan ook niet elke dag de volledige aandacht hebben. Maar af en toe omspitten en blijven bemesten met de goede dingen helpt om steeds wat dichterbij vrijheid te komen. Op termijn gaat het je zoveel ruimte geven om niet meer belemmerd te worden door dingen waar je last van hebt. Je levensruimte wordt werkelijk groter, makkelijker en rustiger. Leven wordt makkelijker. 

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Call Now Button